Surogat

Inlocuim zaharul cu zaharina, coca cola cu cola cola zero, tigarile normale cu cele light, portocalele cu pastila zilnica de vitamina C luata de la farmacie, mancarea gatita in casa cu fast junk food si marile iubiri cu relatii efemere de o neimplicare studiata. Nu mai e la moda sa bei lapte integral si nici sa iubesti. E desuet. Si ma intreb de ce.

Am cautat un raspuns valabil si nu am gasit. Banuiesc ca pur si simplu suntem egoisti, preocupati de partea materiala a vietii, de job, de case, de masini. Confortul propriu devine esential. Nimeni nu mai vrea sa ofere, ci doar sa primeasca. Ne multumim cu starea de “sunt ok” si o consideram fericire personala. E un surogat, evident.

Daca folosesti zaharina fara sa fii diabetic, practic pacalesti organismul inducandu-i artificial gustul ‘de dulce’. Si el incepe sa proceseze ca si cand zaharul ar fi prezent. Numai ca zaharina nu are nici un fel de aport nutritiv, nu produce nici un fel de energie. E doar o substanta incompatibila cu procesele fiziologice normale si care, la un moment dat, actioneaza chiar impotriva corpului uman.

Acelasi lucru se intampla si in cazul fericirii-surogat. ‘Substanta’ care o alimenteaza nu e naturala/reala. E doar o pacaleala. Ne pacalim ca putem trai fara sentimente reale. Si la final, totul se intoarce impotriva noastra.

7 Comments

 • 21.02.2008 - 21:34 | Permalink

  unii prefera si chiar reusesc sa traiasca cu surogat. 🙁

 • 21.02.2008 - 22:45 | Permalink

  Traim din ce in ce mai repede, totul se intampla intr-un ritm prea alert. Asa incepem sa mancam mai mult, sa fumam mai mult. Ne dam seama apoi ca nu se poate, dar in loc sa mancam mai putin ajungem la inlocuirile pe care le descriai tu. Ca sa scapam de surogate trebuie pur si simplu sa incetinim, atunci vom putea sa mancam si zahar si portocale, un pic, cu bucurie.

 • 22.02.2008 - 00:09 | Permalink

  E alegerea ta ce faci. Daca tu vrei sa traiesti intr-un fel, traieste asa, daca vrei in alt fel, traieste in alt fel …

  Inca ai o alegere … sa traiesti in minciuna sau sa stii ca e adevarat.
  Sa mananci multe grasimi si sa mori la 21 de ani ca mine din cauza colesterolului din sange care ingreuneaza circulatia sau sa ai grija ce mananci … e alegerea ta.

  Ai dreptul si puterea de a alege.
  Faza cu nimeni nu mai ofera si toata lumea doar primeste ? Nici asta nu se potriveste … eu cel putin am oferit ajutor zilnic celor care aveau nevoie de mine, mai arunc cate un hamburger cateilor de pe strada, mai ajut babutele nebune care put (“put” nu “pot”) sa ajunga acasa, mai ofer imprumuturi stiind in adancul meu ca s-au dus dracu banii ca oamenii sunt de cacat.
  Daca eu pot, pun pariu ca poate si altcineva.

  In fine, eu raman la parerea ca e vorba de alegere si nimic mai mult. Poti sa faci “the right thing” sau poti sa faci “the easy thing” …
  Femeie fiind banuiesc ca o sa alegi partea a doua … si stiu ca ai facut-o deja. 🙂

 • 22.02.2008 - 11:14 | Permalink

  Propria stare de confort, iluzorie prin excelenta, creeaza dependenta.

  Simplu si concret: prea multi se multumesc cu prea putin, iar asta face diferenta intre ‘oameni’ si ‘gloata’.

  @Pirahna: Eu, “femeie fiind”, am ales prima parte.

 • 27.02.2008 - 15:38 | Permalink

  Fata, ce te-a facut atat de prapastioasa?! Totu-i bine … nu mai e mult, asa ca eu zic sa ne bucuram de toate felurile de fericire pe care la putem simti!

 • ciupercutza
  27.02.2008 - 16:19 | Permalink

  🙂 Nu-s prapastioasa. Am avut si eu niste zile mai proaste si niste experiente mai neplacute. Ai dreptate … ar trebui sa ne “bucuram de toate felurile de fericire pe care la putem simti”. O sa-mi revin.

 • 30.03.2009 - 20:54 | Permalink

  Din pacate asa ii strica societatea moderna pe multi. Eu zic ca am rezistat manjirii asteia cu succes dar cu greutate.

  Si ca sa nu zici ca intotdeauna imi amintesc de un banc, acum imi amintesc de un citat 😛 :

  “Femeile pot mima orgasmul. Dar bărbaţii pot mima o relaţie întreagă.” – Sharon Stone.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *