De mantuiala

Una dintre “ciudateniile” mele este ca imi place sa urmaresc emisiuni culinare. Ii spun ciudatenie pentru ca mie nu-mi place foarte tare sa gatesc. Dar sunt in stare sa fac o supa simpla de legume, o friptura, o salata boeuf, o salata de vinete, niste cartofi la cuptor sau niste snitele. Am facut si prajituri la un moment dat (negresa, prajitura cu visine/caise), dar m-am lasat de sportul asta pentru ca mancam juma’ de tava odata 😆

In fine, ideea e ca, desi nu sunt o bucatareasa desavarsita, stiu cateva reguli de baza ale gatitului. Chestii de bun simt. Gen cum sa tai o ceapa, sa cureti o leguma, sa fierbi o fasole (in mai multe ape si cu putin bicarbonat in ultima ca sa nu dea ‘gaze’), sa transezi o carne etc. Urmaresc emisiuni culinare pe toate posturile sperand ca o sa se prinda si de mine cheful de gatit.

Eh, la Prima TV este o emisiune care se cheama “Cireasa de pe tort”, in care sunt invitate diverse persoane cunoscute, pentru a-si manifesta talentele culinare si pe cele de gazda. Formatul asta de emisiune se regaseste si in grila postului francez M6 (numai ca acolo participa oameni obisnuiti). Pe rand, fiecare participant trebuie sa gateasca o cina pentru ceilalti 4 si sa-i invite la masa in propria casa. Este un concurs de fapt, fiind notate atat calitatea preparatelor, cat si atmosfera in care se desfasoara cina respectiva. Notele sunt acordate de catre fiecare participant, dar jurizarea o face un bucatar extrem de simpatic: Horia Virlan.

Urmaresc ocazional emisiunea asta pentru ca imi place sa vad ce mai gatesc altii si cum o fac (procesul prepararii este filmat). Plus ca bucatarul mai da din cand in cand “ponturi”. Na, n-oi gati eu in fiecare zi, dar macar atunci cand o fac, sa am cat mai multe informatii. M-am distrat teribil sa le urmaresc in bucatarie pe diverse cantarete blonde, chinuindu-se sa faca vreo salata, cu manutele pline de inele si bratari. Se descurcau ele pana la urma. Nu gateau fineturi culinare, dar nici nu se faceau de ris.

Bun. Si ma uitai aseara. Era randul unui actor sa gateasca. Un tip grasut, chelios, cu ochelari (nu-mi amintesc numele). La cum arata, parea un tip caruia ii place sa manance. Si din cate stiu eu gurmanzii cam stiu sa gateasca. Ei bine, nenea asta era lemn-tanase! Bai, da’ nimic nu stia sa faca. Eu nu-mi explic de ce naiba l-au invitat in emisiune cand el era complet pe dinafara. A si spus la un moment dat ca pentru el bucataria este locul pe unde trece ocazional ca sa isi mai ia niste bere rece.

Omu nostru a tiparit 3 retete de pe internet si s-a apucat sa gateasca. In prealabil a trecut si pe la un supermarket sa cumpere ingredientele. Si asta este un examen! Trebuie sa stii ce sa cumperi.

Dupa ce ca oricum nu gatise in viata lui, si-a ales un meniu compus din: varza a la Cluj, tocanita de legume si “crema de oua” (asta cred ca era crema de zahar ars), preparate destul de complicate pentru un incepator. De-a dreptul penibil a fost cand s-a apucat sa intrebe lumea din supermarket ce fel de varza se foloseste pentru varza a la cluj: alba sau rosie … Dupa care s-a uitat si el in reteta si a observat ca-i trebuie de fapt varza murata.

Si s-a apucat nenea sa faca mancare. In reteta scria ca se caleste carnea impreuna cu o ceapa taiata fin, in 2 linguri de ulei. A luat sticla de ulei si s-a apucat sa toarne cu avant. Dupa aia si-a dat seama ca-i prea mult si s-a dus cu tigaia la WC ca sa scape de surplus. Putea sa toarne intr-o cescuta si sa foloseasca la altceva, zic eu …  Deh. Bun. Si tranteste el carnea tocata in tigaie. Intre timp s-a apucat sa spele ceapa (cu coaja cu tot)! S-a chinuit s-o curete si apoi sa o taie.

Aici fac o paranteza: taiatul cepei e proba de foc pe care o da nora in fata soacrei 😆 Asa-mi zicea mama tot timpul. 😀 Recunosc ca nu sunt maestra in taiatul cepei si ma enervez de fiecare data cand il vad pe Jamie Oliver cum o toaca cu dexteritate, de parca ar fi cel mai simplu lucru din lume. Ei bine, nu e!!! Oricat m-as chinui, nu iese fina. Dar sa nu discutam despre mine 😛

Bucatarul nostru amator, arunca ceapa peste carnea din tigaie (de obicei se face invers) si apoi se apuca de vorbit la telefon si de pregatit legumele pentru tocana. Constata ca a uitat sa cumpere cartofi. A curatat toate legumele disponibile si le-a trantit intr-o cratita, toate la gramada. A pus deasupra o legatura de patrunjel taiata marunt (inclusiv cozile ca nu aruncam nimic, nu-i asa?). Si peste tot amestecul asta a turnat ulei. Mult. Si a pus pe foc.

Ok, la momentul asta m-au apucat dracii. Bai nene, daca tot ai venit la o emisiune in care trebuie sa gatesti, de ce nu ai intrebat si tu in prealabil pe cineva cum se face? Sau macar nu te apuca sa faci niste mancaruri complicate. Fa sendvisuri, fa o salata daca la asta te pricepi. Da-o naibii de treaba, daca nu stii nici macar ca verdeata se pune la urma, cand mancarea e aproape gata, daca nu stii cum se caleste o leguma, stai acasa la tine si nu te face de ris pe la televizor.

Evident ca a aruncat toata mancarea la wc (care s-a si infundat cu ocazia asta). Dupa care si-a dus invitatii la un restaurant si le-a dat sa manance. Si se tot scuza ca el a incercat macar … Nu stiu de ce, dar am senzatia ca nici daca facea macaroane cu branza nu se descurca prea bine.

Si totusi. Mie mi se pare de bun simt sa stii sa pregatesti ceva de mancare. Foamea e o nevoie primara, trebuie sa o satisfaci. Cat de greu poate fi sa faci un piure de cartofi? Sau un gratar? Ca doar n-o sa mananci o viata intreaga la restaurant.

Emisiunea de aseara a fost facuta de mantuiala. Nu stiu daca l-au platit pe domnul respectiv sa participe, dar el a dat dovada de lipsa totala de profesionalism. Nu, nu in ale bucataritului (acolo oricum nu trebuia sa fie profesionist), ci prin faptul ca s-a angajat sa faca o treaba si si-a batut joc de ea. Sau poate episodul de aseara trebuia sa fie pe post de comedie si nu m-am prins eu … Oricum a fost penibil.

PS Eu daca eram in locul lui, cautam pe blogul asta o reteta simpla de ciupercute umplute 😛 E cu poze.

8 Comments

  • 25.06.2009 - 18:57 | Permalink

    Cred ca ma descurc mai prost decat nenea ala in bucatarie 😆 Bine, eu nici nu incerc si nici nu imi plac mancarurile care nu sunt fenomenal de simple.

    La mine gatit inseamna fiert un ou/ fiert apa si turnat peste praful de ciocolata calda/ aruncat bucata de file de somon in “caverna” la microunde, setat puterea si minutele, apasat pe start si scos dupa ce incepe sa-mi cante cand a terminat. Cat se poate de simplu, fara nimic altceva (nu suport decat carnea simpla fara condimente, fara sare).

    Ma mai apuca si pe mine uneori gatitul… cam la fiecare trei ani jumate? 😆 Rezultatele sunt de fiecare data suficient de catastrofale ca sa descurajeze alte incercari pe o perioada suficient de lunga. Ultima data: la inceputul toamnei trecute; am zis sa fac niste gogosi, d-alea simple, la care se pune doar apa, faina, zahar. Si cum aveam un compot scarbos de dulce am zis ca il folosesc pe ala in loc de apa si zahar. Si asa am obtinut un aluat… roz! Emo-aluatul 😆 din care au iesit niste emo-gogosi cauciucate. 😆

    PS “lemn-tanase”? M-a pocnit nostalgia. Cred ca de-abia intrasem in randul oamenilor cu buletin cand am auzit ultima data pe cineva sa folosesca expresia asta.

  • 25.06.2009 - 20:42 | Permalink

    Sper ca te-ai uitat si in seara asta…
    Ala de ieri e un dobitoc. Urmeaza un maestru bucatar. N-ai sa vezi foarte mult, dar merita.

  • 26.06.2009 - 00:17 | Permalink

    probabil tipul ala se lauda cu gatitul ca si mine: cu supa la plic 😀

  • 26.06.2009 - 02:41 | Permalink

    Eu nu mai pot urmări emisiunea asta, tocmai din cauze enumerate de tine 😀 Îmi strică tot cheful câte unul din ăsta (sau asta, după caz), care după ce că nu ştie nici să fiarbă un ou, se mai şi hăhăie şi i se pare f cul că nu ştie să facă nimic. Acum nu mă aştept să fie toată lumea pasionată de gătit ca mine (mă fac eu mare şi-mi fac cârciuma mea unde să gătesc diverse scorfeturi :p), dar pe cei care se mândresc cu faptul că nu sunt capabili chiar de nimic în bucătărie îi pun în aceeaşi categorie cu cei care se mândresc că nu au citit o carte în viaţa lor. Sper să nu se supere prea multă lume pe mine, dar asta e părerea mea.

  • ciupercutza
    26.06.2009 - 09:41 | Permalink

    @brontozaurel: hehe stai linistita, nevoia te invata sa gatesti 🙂 Cand am plecat de la mama de acasa habar n-aveam sa fac mancare. Faceam doar cartofi prajti 😀 Dar incet incet am inbceput sa invat.

    @bogdanic: da, sunt curioasa ce o sa gateasca bucatarul acela. In seara asta e randul lui. Sper sa prind emisiunea.

    @Dan: aoleo, daca ai sti ce simplu ce face o supa de legume 🙂 Las’ ca inveti tu. Sau te insori si ai rezolvat problema 😆

    @LiaLia: doamna, tu esti o experta. Las’ ca am vazut eu pe la tine ce minuni faci in bucatarie. Si daca iti deschizi carciuma o sa ma ai de clienta 😀

  • Melek
    26.06.2009 - 10:38 | Permalink

    Recomand cu incredere un blender cu ajutorul caruia vei reusi cu siguranta sa obtii o ceapa fiiiiiiin tocata (bine, nu se aplica si pt. salata orientala, de exemplu, unde chiatr tre` sa`ti toci degetele sa obii “julien”)

  • 26.06.2009 - 16:02 | Permalink

    Am inceput si eu sa reurmaresc emisiunea (mi s-a luat cand au fost invitati Lazarus si Codrin Stefanescu) si chiar m-am distrat vazand ce dobitoc e actorul ala de care n-am auzit, Ovidiu Iane pe nume. Era sa fac pipi pe mine de ras cand a scapat cartonul cu cele zece oua pe jos.
    Daca am inteles eu bine asta seara e cuplul ala de pupaciosi, nu maestrul bucatar care putea fi vazut intr-o vreme dimineata, nu mai stiu la ce post.

  • 27.06.2009 - 06:26 | Permalink

    Pai asta e, eu pentru mine chiar nu am nevoie de mai mult 🙂 pentru ca oricum am fost si sunt fenomenal de pretentioasa si mancarurile gatite nu le suport – pe majoritatea nici macar ca miros, ma fac verde daca e prea aproape de nasul meu mirosul. Eu is aia care intreaba “ce pute in halul asta?” cand toti ceilalti fac “mmm, ce bine miroase!” Sorry, da mie imi miros frumos chestii de genul struguri, mere, pere, mandarine, piersici, inghetata, lichioruri, lapte proaspat, ciocolata calda, nu mancarea gatita! Aia pentru mine pute! Chiar mai rau decat crema depilatoare zice nasul meu. De la mama de acasa am plecat de 7 ani si tot n-am invatat lucruri noi (in afara de stors o lamaie si facut o ciocolata calda).

  • Leave a Reply to LiaLia Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *