Putin despre Masterchef

Am citit in ultima vreme pe mai multe bloguri diverse pareri despre noua productie ProTV “Masterchef” (noua in grila lor de programe, formatul exista de cativa ani in alte tari). Marturisesc ca am auzit prima oara despre existenta acestei emisiuni cand ne-a spus Copolovici ca va participa la ea in calitate de concurent 🙂 Dorin s-a apucat de gugalit, apoi a vorbit cu “matusa-din-State” care ne-a facilitat accesul la show-ul difuzat in America (deci da, e pe vplay 🙂 )

Acest cooking game show a aparut prima data la BBC (2005), apoi a fost preluat de australieni in 2009 si, in cele din urma, a fost difuzat si in State incepand cu 27 iulie 2010.

Am vazut aproape pe nerasuflate primul sezon din Masterchef US TV series si mi-a placut foarte tare. Juriul a fost format din Gordon Ramsay (care e si producator), Joe Bastianich si Graham Elliot, care au avut replici taioase si reactii dure. Pana la urma este un concurs cu un premiu substantial (250.000$) si e normal ca presiunea sa fie mare. Daca nu as fi vazut versiunea americana inainte de cea romaneasca, probabil ca as fi fost la fel de socata de “iesirile” juriului. Dar sa stiti ca si acolo s-au folosit replici de genul “go away”, “I will not taste this”, “this is a total disaster”, numai ca in engleza suna mai putin dur ca in romana. Iar pe masura ce se derulau episoadele si ramaneau din ce in ce mai putini concurenti, pretentiile erau si mai mari.

Asteptam cu nerabdare versiunea romaneasca nu neaparat ca sa vad cat de rai vor fi “chef-ii”, ci mai degraba ca sa urmaresc cat de inventivi vor fi concurentii si cam ce preferinte culinare au. Intr-o tara in care meniurile restaurantelor accesibile majoritatii (deci nu discut aici de lux) contin, intr-o proportie covarsitoare, snitel/ceafa de porc cu cartofi prajiti, ciorba de vacuta si clatite, iar noi nu suntem obisnuiti cu gusturile exotice, mi se pare pana la urma o forma de culturalizare si asta. E bine ca lumea sa vada si alte feluri in care se gateste carnea, e bine sa invatam ca exista si alte condimente in afara de “delikat”, e bine sa stim ca o masa sofisticata nu e alcatuita din salata boeuf si oua umplute cu pateu (da, si mie imi plac 😛 ).

Da, poate ca suntem inca foarte saraci si nu ne permitem luxul de a experimenta la restaurant diverse lucruri pe care mamele noastre nu le-au gatit, dar din urma vine o generatie care trebuie sa-si rafineze gusturile, iar o emisiune de genul asta poate avea o contributie serioasa.

Ca fapt divers, apropo de diferenta dintre generatii, mama inca se mai mira ca eu gatesc fara sa folosesc ceapa prajita. Eu am mancat prima data humus si tabuleh acum 2 ani (si mi-au placut la nebunie), mama probabil nu stie ce sunt alea. Habar n-aveam ca mugurii de pin se mananca sau ca rosiile uscate la soare si folosite in mancare pot avea un gust atat de bun. Sunt multe mancaruri pe care nu le cunosc si mi-ar placea sa le experimentez.

Asa ca lasand deoparte duritatile bucatarilor din juriu (platiti pana la urma sa fie asa), eu ma concentrez pe ceea ce fac concurentii. Si o sa vedeti ca vor fi probe solicitante (deocamdata au fost preselectiile).

Ca o alternativa, daca nu va plac “bucatarii cei rai”, va recomand cu draga inima sa vedeti Junior Masterchef Australia. Acelasi format, dar concurentii sunt copii de 8-12 ani. Este incredibil ce pot face niste omuleti la varsta la care eu nici macar un sendvis nu cred ca faceam singura.

Initial m-am gandit ca cei mici o sa faca chestii simple, o salata, un senvis, ceva cu fructe – na, potrivit varstei lor. Dar nu, ei stiu retete sofisticate, cunosc ingrediente (multe!), folosesc blendere … O fetita a gatit iepure cu nu-stiu-ce, un concurent a facut supa din fructe de mare (a intitulat-o “le gout du mer”), alt baietel a facut baclava (si i-a iesit buna). Am ramas cu gura cascata! Eu nu stiu sa gatesc nici jumatate din felurile facute de ei.

Evident, in acest caz juriul are o atitudine mai mult decat prietenoasa. Adevarul e ca nu poti sa nu zambesti cand vezi un chistoc de fetita ca iti prezinta o prajiturica in forma de inima. O faza draguta: o fetita nu reusea sa desfaca un borcan si unul din membrii juriului a ajutat-o 🙂 Pentru mine a fost o reala incantare sa vad ca se poate si altfel. Si poate cu ocazia asta vor fi mai multi parinti care isi vor lasa copiii in bucatarie. Cine stie ce “Jamie Oliver” aveti prin casa si nu stiti 🙂

 

4 Comments

  • ady
    31.03.2012 - 20:47 | Permalink

    cred ca azi is blonda, dar nu stiu si n-am vazut in postul tau cand e emisiunea.
    mama stie ce-i aia tabouleh. si-i place. i l-am prezentat eu. 🙂 crevetii nu i-au placut. mie da. 🙂 si folosim mult mai multe condimente pe langa delikat (de mama nu stiu sigur, dar eu nu mai folosesc delikat/vegeta/etc de vreo cativa ani. poate doar dc e preparat de mine-legume tocate si uscate la cuptor si gata).
    dar inca incep aproape orice mancare calind ceapa si morcovi si-mi plac ouale umplute, dar cu propriul lor galbenus, mustar, maioneza, sunca, scaldate in sos de iaurt cu maioneza. cred ca o sa fac de Paste. 🙂 sau dupa. 🙂
    mie imi place sa gatesc noutati, chestii pe care nu le-am mancat la mama (la restaurant nu comand niciodata friptura/snitel cu cartofi-oricare ar fi forma sau orice as putea gati usor acasa), condimente si ingrediente noi si mi-ar placea sa urmaresc aceasta emisiune.

    • 01.04.2012 - 16:08 | Permalink

      Credeam ca toata lumea stie cand se difuzeaza si n-am mai scris 🙂 Este pe PROTV, martea de la ora 20.30 si in reluare duminca de la 14.30 cred.

  • ady
    01.04.2012 - 19:07 | Permalink

    merci

  • 12.04.2012 - 12:25 | Permalink

    Formatul de la Masterchef România este unul reușit, dar cum este normal sunt și cârcotași care nu au altceva de făcut decât să arunce critici nu prea constructive la adresa tuturor, de la concurenți până la juriu. Cât despre români, încă nu s-au învățat că mâncarea nu trebuie să fie grea, că nu trebuie să pui mult ulei sau să gătești cât pentru o armată.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *